Slyšíš ty svaté hory?

Serj Tankian (arménsky Սերժ Թանգյան)

11.07.2008 19:17

 

Narodil se 21.srpna 1967 ve znamení lva v Libanonu.

V roce 2002 Serj Tankian a Tom Morello spoluzaložili neziskovou sociálně-politickou organizaci Axis of Justice (česky Osa spravedlnosti). Za svou kariéru vydal pět alb se SOAD, jedno s muzikantem jménem Arto Tunçboyacıyan (Serart) a 23. října 2007 vydal sólové album Elect the Dead. Turné k tomuto albu absolvuje se skupinou, již nazývá „FCC“ (Flying Cunts of Chaos – parodie na Federal Communications Commission).

S jeho ženou emigrovali v roce 1975 do Los Angeles. V Bejrútu Tankian bral jaké malé dítě lekce hraní na flétnu. Později vystudoval marketing a obchod (Marketing and Business) na Stanford University a před začátkem hudební kariéry založil softwarovou firmu. V roce 1993 založil svoji první rockovou hudební skupinu, její název byl Soil (nemá nic společného se skupinou SOiL). Jejími členy byli Daron Malakian, Domingo Laranio, Dave Hakopyan a později i Shavo Odadjian. O dva roky později, v roce 1995, po nahrávání a koncertu odešli Dave a Domingo. Shavo kontaktoval bubeníka Andyho Khachaturiana, tito čtyři lidé se stali základem skupiny, která byla přejmenována na System of a Down.

 

Tankian pracuje na druhém albu, které má vyjít v roce 2009. Řekl, že má být jazzovější a má mít více orchestrální zvuk. Nová píseň nazvaná Sounds of War, která je hrána na posledních koncertech, ukazuje hru ve stylu jazz fusion.

Z hudby poslouchá hodně jazz - Miles Davis, dále pak: Fair To Midland, Tom Waits, Cesaria Evora, Ravi Shankar, Thelonious Monk. Povídá se, že je od roku 2005 ženatý s arménskou umělkyní Angelou Madatyan.

Často se účastní demonstrací. Je vegetarián, nesleduje televizi a neposlouchá ani rádio, natož aby kouřil.

v.1.1; Pavel Eder © 2008-2009 všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode